Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

Mest stilte spørsmål om
Ikomm Academy

Ikomm Academy er et intensivt kursopplegg i samarbeid med NAV, der vi velger ut noen lovende kandidater fra NAV-systemet og lærer dem opp innen IT. Programmet går over 6-7 måneder, og innebærer både en teoretisk kurspakke og praksis i bedrift. Historisk sett har vi bare tilbudt Academy Utvikling, som tar for seg programmering. Fra 2023 av vil vi også prøvet ut et tilsvarende konsept med fokus på drifts og service-faget.

Det vi kaller Academy Utvikling er det kun mulig å ta i Lillehammer, mens nytt fra høsten 2023 av er at vi tilbyr det vi kaller Academy Drift i både Lillehammer og Askim.

Ikomm Academy er et samarbeid med NAV, så alle kandidater må nomineres via NAV. Snakk med din veileder om du kan være aktuell. Deretter plukker vi ut de kandidatene vi synes passer best til programmet, gjennom våre egne screeningprosesser. Vi har ingen bestemte krav om forkunnskaper, annet enn at vi ser at det er en fordel med noe. Kjønn, Alder, Etnisitet, Funksjonsnedsettelse osv har i utgangspunktet ingen ting å si. Det eneste vi ser etter er snille og greie og flinke IT-folk som er veldig motiverte til å gripe denne sjansen. 

Alle kandidater til Ikomm Academy nomineres gjennom veiledere på NAV. Deretter kjører vi selv en seleksjonsprosess basert på intervjuer, spørreskjemaer, og oppgaver, og innstiller 6-8 kandidater per runde. Det første man må gjøre for å bli aktuell til Ikomm Academy er med andre ord å snakke med sin veileder i NAV.

Det er ingen faste krav til hva slags forkunnskaper man bør ha til Academy, annet enn at alt hjelper og at vi vil vurdere alle typer erfaringer til kandidatenes fordel. God motivasjon og godt dokumenterte evner til læring kan gjøre opp for eventuelle mangler på forkunnskaper.

Ikomm Academy drift er et 6 måneders program i samarbeid med NAV, der vi lærer opp kandidater fra NAV-systemet i moderne IT-drift og servicefag. Først er det en intensiv kursperiode, der vi får profesjonelle instruktører til å lære et knippe utvalgte kandidater opp i Azure, Modern Work, M365, Powershell, Nettverk, osv. Deretter blir det prosjekter og praksis i bedrift. Målet er å gjøre kandidater i stand til å ta en jobb innen IT-drift, servicefag, og saksløsning. Vi bygger en grunnmur som er felles, og så spisser vi oss litt etterhvert som vi finner mer ut av evner, interesser og jobbmuligheter.

En god kandidat til Academy drift er for det første svært interessert i IT, og kan på en eller annen måte demonstrere denne interessen og motivasjonen. All erfaring med IT fra et drift og service-perspektiv fra tidligere vil kunne telle positivt. Et service-gen og gode kommunikasjonsevner vil også være en fordel. Det er først og fremst motivasjon og læringsevner vi er ute etter å avdekke i våre screeningprosesser. 

Ikomm Academy Utvikling er et 6 måneders program i samarbeid med NAV, der vi lærer opp kandidater fra NAV-systemet i web-applikasjon og moderne utviklingsprinsipper. Vi fokuserer mest på Backend via C#, .Net og Asp.Net, men er innom mange andre temaer også. Man kan nesten se på det som en slags «Bootcamp» kombinert med yrkespraksis i bedrifter som er med på dette for å ansette flinke folk. 

En god kandidat til Academy utvikling kan allerede kode litt fra før, jo mer, jo bedre. Vi forventer absolutt ikke et ekspertnivå, så en motivert kandidat vil absolutt kunne rekke å lære seg det man trenger av forkunnskaper fra man hører om programmet for første gang, til en eventuell oppstart. Hvilke språk og rammeverk man har erfaring med betyr ikke så mye, selv om kurset retter seg mest mot C# og Backend. Det viktigste er også her motivasjon og læringsevne for å løfte denne interessen til et helt nytt nivå, og man må tåle å jobbe hardt over tid. Gode engelskkunnskaper er nok også en forutsetning, da brorparten av kurset foregår på engelsk. 

Vi åpner opp for noen dager hjemmekontor nå og da utover i programmet, men i all hovedsak skjer Academy fysisk på lokasjon enten i Lillehammer eller Askim. Det har med den tette oppfølgingen vi legger opp til, å gjøre. Vi har hatt deltakere som har flyttet på hybel fra andre steder for å kunne delta på programmet, så det er mulig i de tilfellene der NAV er med på å tilrettelegge for noe sånt.

Det er ingen kursavgift eller noe sånt tilknyttet programmet, for den kostnaden er det NAV som tar. Det er også derfor Academy bare er åpent for personer som går på tiltak via NAV. PC-utstyr får dere låne av oss. Ellers sponser vi både kaffe og fri parkering 🙂 

I 2023 blir fokuset på det nye opplegget rundt Ikomm Academy Drift, med planlagt oppstart i Lillhammer fra Påsketider av omtrent, og oppstart i Askim / Indre Østfold fra Oktober av. Neste runde med Academy Utvikling er planlagt i Q1 2024.

Til nå har det gått veldig bra. Av de 13 som har fullført programmet, er alle 13 i jobb i dag i IT-bransjen. De fleste som utviklere.

Ja, Ikomm Academy er et krevende program som stiller store krav til arbeidskapasitet og indre motivasjon. Man får veldig mye ressurser og støtte i form av lærer, mentorer, klassekamerater og så videre, men til syvende og sist må man gjøre jobben selv. Fasit i begynnelsen av 2023 er at vi totalt har hatt 20 kandidater inne, over 3 runder. Av disse har 13 fullført, og 7 falt fra på et eller annet tidspunkt i programmet. Til gjengjeld er alle de 13 som fullførte programmet i jobb i IT-bransjen i dag. 

Da kan du sende en mail med din forespørsel til  academy@ikomm.no

Mest stilte spørsmål om
vårt lærlingprogram

Vi tar inn alle våre lærlinger samtidig, med oppstart i august hvert år, uavhengig av lokasjon. Vi har også en ganske fast screeningprosess som alle som skal ha lærlingplass hos oss må gjennom. Vi lyser ut stillinger i slutten av januar hvert år, blant annet med en annonse på Finn.no. Aktuelle søkere bes fylle ut en form de får av oss på mail, før vi tar intervjuer fortløpende med lovende lærlingkandidater. Målet er at vi har besatt alle lærlingplassene våre før påske, hvert år.

Vi anbefaler at dere søker så tidlig som mulig etter at stillingsannonsene er lagt ut, siden vi behandler søknader fortløpende, men vi tar imot søknader helt til 1. mars hvert år.

Vi tar hovedsakelig imot lærlinger på IT-drift og IT-utvikling, men vi snakker også gjerne med lærlingkandidater f. eks innen Service, sikkerhet og administrasjon. 

Oppstartstid for lærlinger hos oss er alltid en mandag i midten av August. Akkurat hvilken uke avtaler vi fra år til år. 

Det tror vi er veldig bra. Man må være selvdreven, motivert, flink og grei for å få det bra som lærling hos oss, men da kan man til gjengjeld få det utrolig bra. Vi behandler våre lærlinger som vanlige ansatte i bedriften. Vi skal lage en liten «promo-video» med de lærlingene vi har inne i år, som virker veldig fornøyde, da vil vi linke til den også her. I mellomtiden kan du jo se hva Even og Einar syntes?

Vi ser etter folk med drive og passion for å bli skikkelig god i faget sitt, som oppsøker informasjon istedenfor å vente på den, som tar ansvar både faglig og sosialt, og som helst kan en hel del om IT fra før. Vi begynner å bli ganske bortskjemte med det nivået av lærlinger vi har blitt vant til, så Ikomm er en lærlingplass for de aller mest ambisiøse av dere. Det er også derfor vi kan legge ned såpass mye ressurser i å gjøre dette til en så bra lærlingplass som mulig. 

Det er ganske vanskelig å få lærlingplass hos Ikomm. Vi tar inn inntil 4 lærlinger hvert år, men vi har også mange søkere. I fjor hadde vi ca. 50 søkere. Hvis du kan vise til stor motivasjon og interesse for IT-faget, læringsevner litt ut over det normale, gode svar på spørsmålene vi stiller osv, så vil du stille sterkt i søknadsprosessen.

Vi er åpne for å kunne ta imot lærlinger på alle våre lokasjoner, og har i dag lærlinger både på Lillehammer, i Askim, på Lena og på Våler. Ettersom Lillehammer og Askim er våre hovedkontorer, vil alle våre lærlinger måtte regne med å kunne møte opp på en av de to hovedkontorene en gang iblant.

Det kan du, men da må du eventuelt flytte hvis du får plassen. Vi har hatt lærlinger som flyttet til Lillehammer for å bli lærling hos oss, så det går helt fint an.

Lønnen fastsettes etter våre tariffavtaler, og er konkurransedyktig som lærlingelønn. Gjeldende takst er 412 000 NOK fordelt over 2 år, med 40 % utbetalt i 1. året og 60 % utbetalt i 2. året. I tillegg kommer vanlige ansattgoder, og eventuelle andre tillegg man kvalifiserer til.

Vi tar absolutt imot praksiselever hos oss, primært på Lillehammer og i Askim. Vi foretrekker en modell der elevene kommer 2 uker om høsten, og 3 uker om våren, men vi har også tatt inn praksiselever som følger et format med ett besøk i uka over lengre tid, osv. Man trenger ikke å ha begge praksisperiodene hos oss. Du melder selv din interesse til laerling@ikomm.no eller academy@ikomm.no, med frist 1. september for høstsemesteret og 1. februar for vårsemesteret. Vi har samlet flere svar og spørsmål rundt praksisplasser under her. 

Mest stilte spørsmål om
praksisplasser

For å søke praksisplass hos oss bør man søke før 1. september for plassene på høstsemesteret, og før 1. februar for plassene på vårsemesteret.

Send oss en mail på laerling@ikomm.no eller academy@ikomm.no der du forteller litt om deg selv og hva du er ute etter, så hører du fra oss.

Vi kan samarbeide med de fleste, men vi har et lokalt fokus på praksisplassene våre. Tidligere har vi stort sett tatt inn elever fra Lillehammer VGS, Mysen VGS og Gjøvik VGS på praksisplassene våre – men vi er åpne for å snakke med flere!

Vi tar inn alle våre lærlinger samtidig, med oppstart i august hvert år, uavhengig av lokasjon. Vi har også en ganske fast screeningprosess som alle som skal ha lærlingplass hos oss må gjennom. Vi lyser ut stillinger i slutten av januar vært år, blant annet med en annonse på Finn.no. Aktuelle søkere bes fylle ut en form de får av oss på mail, før vi tar intervjuer fortløpende med lovende lærlingkandidater. Målet er at vi har besatt alle lærlingplassene våre før påske, hvert år. Vi har samlet flere spørsmål og svar om lærlingplasser, over her.